Black Itrana of Lazio Olives
Itrana olives dear to Virgil
Already in the Aeneid, Virgil described the Itrana Olive as a precious fruit, but its maximum diffusion was reached in the medieval period, when the Gaetan navy took it to all the main maritime squares of Europe.
Harvested on the Pontine hills in early spring in full ripeness, it has a purplish color, a medium-fleshy pulp and a typical taste tending to bitter with a slight savory hint.
Consumption Indications
Dal tipico sapore dalle sfumature amarognole, viene utilizzata nei più svariati usi in cucina: nei sughi, in carni bianche e di cacciagione. Come da tradizione contadina anche nei contorni di verdure e dai pescatori nelle molteplici ricette di mare che la costiera suggerisce.
E’ sicuramente una delle olive più utilizzate come ingrediente dagli chef nella cucina internazionale.
Nutritional values
Energy 1025 kJ / 249 kcal; Fats 25.5 g of which saturated fatty acids 3 g; Carbohydrates 1 g of which sugars 0 g; Fiber 5.4 g; Proteins: 1.2 g; Salt 3.8 g.
Ingredients
Olives, water, salt; acidifier: tartaric acid.
Net weight
250 g
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